NİKSAR CEVİZİ’NİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Niksar Cevizi’nin diğer cevizlerden farklı olmasına yol açan en önemli nedenler yöreye özgü nitelikler taşıması, tüketim ve gıda endüstrisinde aranan üstün özelliklere sahip olmasıdır.
Niksar cevizinin Niksar coğrafyası ile özdeşleşmesine neden olan faktörler; bölgeye özgü ekolojik koşullarda sulama suyu kalitesinin yüksek olması, topraklarının kirlenmemiş ve organik tarım için elverişli olması, çiçeklenmeden meyve hasadına kadar geçen dönem içinde uygun iklim koşullarına sahip olması, Niksar ilçesinde yetiştirilen cevizlerin genetik olarak meyve kalitelerinin çok yüksek olmaları, Niksar cevizini değerli kılan özelliklerdir.
Damak tadı ve kalite olarak diğer bölge cevizlerinden farklı olan Niksar Cevizi %65 yağ oranı ile ön sıralardadır.
CEVİZİN FAYDALARI
Cevizin faydaları saymakla bitmez. Günlük hayatımızın bir parçası olan ceviz, tükettiğimiz çikolata, kurabiye, kek gibi birçok üründe yaygın olarak kullanılır.
Düzenli ve Bilinçli bir şekilde ceviz tüketimi insan sağlığına birçok yönde fayda sağlamaktadır. Kolestrolün dengelenmesinden, kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerinin güçlenmesine kadar faydaları vardır. Bununla birlikte cevizin cilt için faydalı olduğunu ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinde cevizin içerdiği maddeleri kullandığı bilinir.
Cevizin içerdiği yüksek derecedeki bazı zengin vitamin ve elementler genel anlamda sağlığımızın korunmasını sağlamaktadırlar. Fakat özellikle yüksek derecedeki Omega 3 yağı asidi ve E vitamini türü olan gama-tokoferol gibi elementler başta kolesterol olmak üzere, kalp çevresinin temizlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar.
Ceviz çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi gören elementler içerir, bunlardan birisi olan amino-asitler kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken, omega 3 yağının içerdiği alfa-linonelik asit patolojik kan pıhtısı önemli ölçüde engeller.
Günde ortalama 3 ceviz tüketen bir kişi kalp sağlığı için çok önemli bir önlemi almış olur, ayrıca,günlük olarak tükettiğiniz 3 ceviz kan şekeri ve kolestrol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur.
Araştırmalar günde ortalama 40 gram ceviz tüketen kişilerin riskini azalttığını ortaya koymuştur.
CEVİZİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Genel anlamda cevizin iki çeşit hastalığı önemli ölçüde engelleyici özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan birincisi kalp ve damar hastalıklarıdır. Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damarların tıkanmasına neden olan yağlı besinlerin verebileceği zararlara engel olduğunu söylüyorlar. Ayrıca yapılan araştırmalar cevizin damarların esnekliklerini korumalarını sağladığını ortaya koydu. Ceviz içerisini barındırdığı antioksidan sayesinde kalp hastalıklarına neden olan zararlı maddeleri ortadan kaldırır ve vücudu bu tehlikeden korur. Böylece kalbin hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
Bünyemiz kendi başına Omega yağını üretmez. Ceviz ise Omega 3 yağını bol miktarda bulundurur ve günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan omega 3 yağının %85’ini almış olur. Ayrıca Omega 3 yağının antioksidan içermesi kalp sağlığına faydalıdır.
Aynı şekilde günde 4-5 ceviz yediğimizde, vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini, manganezin yüzde 43’ünü ve triptofan’ın yüzde 20’sini, manganezin yüzde 432ünü ve triptofa’nın yüzde 17’sini karşılamış oluruz. Cevizde bulunan kalori oldukça yüksek olduğu için aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.
Kalp Ve Damarlara Faydaları: Sağlıklı bir yaşamın parçası olarak ceviz yemek kalp için iyidir. Doymamış yağ asitleri ve diğer besinleri içeren ceviz önemli bir aparatif yiyecektir diyebiliriz. Eğer kalp ile ilgili bir sorununuz varsa doğru tüketilmesi durumunda cevizin faydasını göreceksiniz.
- Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolestrol seviyesini düşürebilir. Yüksek LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir. Ceviz ise LDL’nin panzehiridir diyebiliriz.
- Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
- Cevizin içerdiği hem tekli hem çiftli doymuş yağlar yükselen kolestrol seviyesini düşürür.
- Ceviz omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritmlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır.
- Ceviz doyurucu besinler içerdiği için yemek yeme riskini azaltır ve hatta diyabeti yavaşlattığı düşünülmektedir. Bundan dolayı kalp hastalıkları riskini azaltır.
- E vitamini arterlerde meydana gelebilecek plak oluşumlarını engeller ve kalp tıkanıklığı oluşmasına izin vermez.
- Ceviz içerdiği besin ve vitaminler aracılığı ile kanın pıhtılaşmasını engeller ve kan dolaşımın daha iyi olmasını sağlar. Bu durum kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kolestrole Faydaları: Günlük 4-5 tane ceviz tüketimi kolestrolü düşürür. İyi kolestrol seviyesini yükseltir ve kolestrol yükselmesine engel olur. Bununla birlikte damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar, böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskinide azaltmış olur.
Diyabete Faydaları: Diyabet hastalığında karşılaşılan en sık sorun kan şekerinin yükselmesidir. Ceviz ise kan şekerinin makul seviyelerde kalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece diyabet hastalarının kalp hastalığına da yakalanma riskini düşürmektedir.
Kansere Faydaları: Cevizin kanser hastalığını tedavi ettiği söylenemez. Fakat kanser hastalığına neden olan faktörleri ortadan kaldırabiliyor veya hastalığa yakalanma riskini azaltabiliyor. Düzenli bir şekilde ceviz tüketimi dolaylı olarak kansere karşı metabolizmanın direncini artırıyor.
Kemiklere Faydası: Bazı uzmanlar cevizde bulunan kalori miktarının kiloya neden olacağını iddaa ediyor fakat buna karşılık büyük bir çoğunluk ise aşırı şekilde beslenilmediği sürece cevizin içerdiği kalorinin kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığını belirtmektedirler. Ayrıca ceviz tüketiminden sonra meydana gelen kalorinin vücut tarafından depolanmadığı belirtiliyor.
Beyine Faydası: Ceviz linojik, alfa linojik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sistemlerine olumlu yönde etki yapar. Bazı bilim adamları besin maddelerinin hangi organımıza benziyor ise o organa faydalı olduğu yönünde iddaları var ki cevizde görüntü olarak beynine benziyor. Fakat cevizin beyine benzemesinin ötesinde ciddi anlamda beyine faydası vardır. Özellikle stres ile mücadelede antideprasan görevini üstlenen ceviz, uyku sorunu olanlar içinde şifadır. Yatmadan önce yenilen ceviz, içerdiği triptofan yardımı ile uyku sorunlarınızı çözebilir.
Cilde Faydaları: Omega 3 yağı ve zengin bakır içeren cevizin cilde de çok faydası vardır. Her gün 2-3 ceviz tüketimi cildin elastiğini artırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.
Ceviz Yağının Faydaları:
Ceviz yağının içerdiği mineral, vitamin ve besinler birçok açıdan sağlığımız için faydalıdır. Ceviz yaprağının içerdiği manganez, melatonin ve bakır kalp için iyi gelir. A, E ,C vitaminleri ve antioksidanlar ise özelikle cilt için faydalıdır.
- Kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Kan dolaşımını arttırır.
- Cilt sağlığına yardımcı olur.
- Cilt rahatsızlıklarına karşı korur; günde 1-2 kaşık ceviz yağı egzama gibi cilt hastalıkları tedavisi için hasta olan kısımlara uygulanır.
- İltihaba karşı etkilidir; Omega 3 ve Omega 6 çoklu doymamış yağlar , başta romatizma olmak üzere diğer bazı hastalıklardan dolayı kaynaklanan iltihaplara iyi gelir.
- Cildi nemlendirir ve elastik olmasını sağlar.
- Cildin yenilenmesi ve canlı kalmasını sağlar.
- Ruh sağlığına iyi gelir.
- Saç bakımı için kullanılır.
- Kuru ciltleri besleme özelliği vardır.
- Hafızanın güçlenmesinde önemli rolü vardır.
Ceviz Yağı Nasıl Yapılır:
Ceviz çok fazla yağ içermektedir ve bu yağları elde etmenin iki yolu vardır. Birinci yol , dövülmüş cevizlerin bir tavada kavrularak yağının çıkarılması, ikinci yol ise cevizlerin preslenerek yağının çıkarılmasıdır. Bir cevizden daha fazla yağ çıkarmak için en uygun yöntem ikinci yoldur.
Ceviz Yağı Nasıl Kullanılmalıdır:
Bir su bardağına 3-4 damla ceviz yağı damlatılarak kullanmak mümkündür.
Ceviz Yaprağının Faydaları:
Ceviz yaprağı bir nevi doğal antibiyotik görevi görür ve çok özel bir yeri vardır. Bu yüzden hem cilt hastalıklarını hem de iç hastalıkları tedavisinde kullanılır.
- Ağız içerisinde çıkan yaralara iyi gelir,
- Bağırsak iltihaplarına karşı etkilidir,
- Ceviz yaprağından yapılan kürler ayak terlemesi sorunlarını giderir,
- İştahı açar,
- Kan şekerine karşı çok etkilidir.
- Özellikle ayaklarda çıkan mantar hastalıklarına karşı etkilidir.
- Ceviz yaprağı su ile kaynatılarak banyo yapıldığında ciltteki sorunlara ve sivilce problemlerine karşı tedavi amaçlı kullanılabilir.
Ceviz Yaprağı Kullanım Şekilleri:
Ceviz yaprağı genelde su ile karıştırılarak hazırlanır ve deniz yaprağı çayı yapılarak içilir veya suda kaynatılarak banyo yapılır.
Birinci kullanımı: Bir bardak su ile iyice kıyılmış bir tatlı kaşığı su kaynatılır ve günde 1-2 kere içilir.
İkinci kullanımı: 3-4 litre suya iki avuç iyice kıyılmış ceviz yaprağı konulur ve en az 15 saat bekletilir. Daha sonra su kaynatılır ve banyo suyuna katılır. Sonrasında ise bu karışımla banyo yapılır.
Ceviz Suyunun Faydaları
Cevizin suyunu elde etmek için 6-7 tane cevize karşılıklı iki delik açın ve 1 litre suda 15 dakika kaynatın. Bu şekilde elde ettiğiniz ceviz suyunu sabah ve akşam bir bardak için. Hatta kaynamış cevizleri yiyebilirsiniz.
- İştahı keser ve zayıflamaya yardımcı olur
- Strese faydalıdır
- Kadınlarda adet düzenini sağlar
- Topuk dikenine şifalıdır
- Kolestrolü düzenler
- Ciltte bulunan lekelerin temizlenmesine yardımcı olur
Ceviz Kabuğunun Faydaları
Cevizin şifadır. Eğer cevizlerin içini yedikten sonra kabuklarını atıyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz demektir. Çünkü kabuğu da şifa kaynağıdır.
Ceviz kabuklarını bir demlik suda kaynatarak içebilirsiniz. Bir sefer kaynattığınız ceviz suyunu 1 hafta muhafaza edebilirsiniz.
- Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı inanılmaz etkilidir
- Kanı temizler
- Bazı rivayetlere göre ceviz yaprağı ile birlikte hazırlandığında sivilceleri döker
- Egzama ve mantara karşı iyi gelir
- Kurt düşürücü özelliği vardır
- Bünyeyi güçlendirir ve mikropları öldürücüdür.
ÜYE FİRMALAR
- YILMAZ KARDEŞLER GIDA SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.
- AYVAZ Mah. ASİL NADİR Sokak No: 50 NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
- TEL : 0356 528 01 01
- NİKSAR YÜCE TARIM VE ORMAN ÜRÜNLERİ SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
- CEPNİBEY Mah. No: 9 BELEDİYE İŞHANI KAT 1 NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
- TEL : 0356 527 64 37
- CEVİZSAN GIDA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
- FATİH Mah. DANİŞMEND GAZİ Bulvarı No: 54 NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
- TEL : 0356 527 17 27
- KAYNARLAR BESİCİLİK TARIM ÜRÜNLERİ TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ
-
TEL: 0533 744 64 60
- ŞAHİNLER GIDA BESİ TEKSTİL İNŞAAT TURİZM TAAHHÜT VE TİCARET LTD.ŞTİ.
- HAMİDİYE MAHALLESİ KOBİ CADDESİ NO:22 NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
- TEL : 0356 527 70 44
- TAHMİSCİOĞLU GIDA İMALAT SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
- CEPNİBEY MAH. ESKİ TOPTAMCI SEBZE HALİ KÜME EVLER NO:29 NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
- TEL : 0 356 527 7818
- GSM: 0 530 349 99 71
-
NEZAHAT DOLU-NİKSAR DOLU CEVİZCİLİK
-
KIRKIZLAR Mah. KURUDERE Sokak No: 54/A NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
-
TEL : 0535 239 89 07
-
KAYA SEZGİN CEVTAT CEVİZCİLİK
-
BOĞAZBAŞI KÖYÜ NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
-
TEL: 0554 897 90 25
-
EROL ERSİN-NİKSAR İKİZLER CEVİZ TİCARET
-
İSMETPAŞA Mah. ERSİN Sokak No: 5 NİKSAR/TOKAT/TÜRKİYE
-
TEL : 0532 676 71 97