Müdürlüğümüze yapılacak İŞ ORTAKLIĞI TİCARİ İŞLETMESİ tescil başvurularında; ilk olarak tüm bilgilerin MERSİS sistemine girilmesi ve MERSİS ten çıkıtı alınarak İŞ ORTAKLIĞI SÖZLEŞMESİ NOTERDEN düzenlenmesi gerekmektedir.
- Dilekçe (Tarafların sözleşmeyi imzalayan temsilcileri tarafından imzalanmalıdır.)
- MERSİSten Dökümü Alınmış Kurucuların Tamamının İmzalarının Bulunduğu Noter Tarafından Onaylanmış İş Ortaklığı Kuruluş Sözleşmesi (Noter onaylı 2 adet) (Birisi ıslak imzalı-noter onaylı olmalı
- İş ortaklığını temsile yetkili kişi/kişiler için düzenlenmiş tescil talepnamesi (imza beyannamesi) Noterden ve ya Ticaret Sicili Müdürlüğü’nden onaylı 2 adet.
- Tüzel kişiler için oda kayıt beyannamesi. 1 adet
- İş Ortaklığı Ticari İşletmesi adına düzenlenmiş vergi levhasının/mükellefiyet yazısı fotokopisi 2 adet
- İş ortaklığının tarafı olan tüm firmalar için; bu iş ortaklığında firmayı kimin temsil edeceğine dair bilgiyi içeren iştirak kararı (Noter onaylı 2 adet)
- İş ortaklığının taraflarının faal olduğunu, yönetim kurulu/yetkilileri gösterir Ticaret Sicili Gazetesi fotokopileri
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- TİCARET ŞİRKETLERİNİN TÜZEL KİŞİLİĞİ BULUNMAYAN BİR ORTAKLIK YAPISI İLE İŞLETTİKLERİ TİCARİ İŞLETMELERİN TİCARET SİCİLLERİNE TESCİLİ HAKKINDA TEBLİĞ (İÇ TİCARET:2009/2) isimli tebliği mutlaka inceleyerek işleme başlanılmalıdır.
- İş ortaklığı birden fazla şirket arasında olabilmektedir. Gerçek kişi ile tüzel kişiliğin ve ya gerçek kişi ile gerçek kişinin iş ortaklığının tescili yapılmamaktadır.
- İş ortaklığı belirli bir iş konusu ile sınırlı olarak kurulmalıdır. (örneğin; Konya-Antalya karayolunun yapımı, Konya Bölge Hastanesinin Yapımı vb.) Her türlü inşaat yapımı ve satımı gibi genel ibareler yazılmamalı. Bu tür genel işler iş ortaklığı ile değil şirketler eliyle yapılmalıdır.
- İş Ortaklığı sözleşmesinin Unvanında “…………… İş Ortaklığı Ticari İşletmesi” ibareleri yer almalı, sözleşme içeriğinde ADİ ORTAKLIK vb. ibareler olmamalıdır.
- İş ortaklığı bilgileri MERSİS’ e girildikten ve müdürlüğümüzden onayı alındıktan sonra MERSİS ten çıktı alınarak NOTERE onaylattırılmalıdır.
- MERSİS’ te yer alan özel hükümler bölümüne kâr dağıtımı kimin ne kadar hisse ile ortak olduğu gibi MERSİSE girilemeyen diğer hükümler yazılmalıdır.