1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması Etkinliğinde Niksar Cevizi tanıtımı yapıldı.




22 Mart 2017, 08:37

Çarşamba, 22 Mart 2017 08:37

21.03.2017 ANKARA Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk ÖZLÜ katılımıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’nda gerçekleşen “1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması” etkinliğine Tokat Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel, beraberinde Odamızı temsilen Genel Sekreterimiz Muttalip Altunay, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sinan Ardil, Zile Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ömer Faruk Önkuzu, Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Temiz ile birlikte katıldılar.

Buluşma ile coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adlarına ilişkin olarak yurt çapında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
Ayrıca, etkinlik çerçevesinde düzenlenecek törenle, Türk Patent ve Marka Kurumu’na Coğrafi İşaret Tescili için başvurusu yapılan Mersin Tantunisi, İzmir Lokması ve Uşak Tarhanası’ nın tescil belgeleri sahiplerine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ tarafından takdim edildi. 
81 ilimizden Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen buluşmada coğrafi işaretler kavramı, ülkemiz ve yörelerimiz için önemi, potansiyel faydaları konuları anlatıldı.
Programda, yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanununda yer alan coğrafi işaret korumasındaki yenilikler ile ilk defa yeni kanunla koruma getirilen geleneksel ürün adları ile Coğrafi İşaretlerde uluslararası koruma ve başvuru konuları ele alındı.
Coğrafi İşaretler, yöresel kültürel değerlerimizin tescil yoluyla koruma altına alınarak özelliklerini kaybetmeden geleceğe taşınması ve tescilli ürünlerin ulusal ve uluslararası markalaşması yoluyla ekonomiye katkı sağlaması açısından önem taşıyor.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konuşmasında şu anda Türkiye'de 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunduğunu bildirerek, "Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışma, 2 bin 500'ün üzerinde bir coğrafi işaret potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle konuyla ilgili tüm paydaşların birlikte hareket etmeleri önem taşıyor." dedi.
Türkiye'de her yörenin kendine has iklim, coğrafya, toprak özellikleri ve ürünleri bulunduğunu dile getiren Özlü, bu ürünlere sahip çıkıldığında ekonomik veya kırsal kalkınmanın yanında ülke değerlerinin de korunduğunu kaydetti. Özlü, yöresel ürünlerin coğrafi işaret olarak tescillenmesi ve korumasının çok önemli olduğuna işaret etti. Şu anda Türkiye'de 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunduğunu ve bu rakamı başlangıç olarak gördüklerinin altını çizen Özlü, "Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışma, 2 bin 500'ün üzerinde bir coğrafi işaret potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor. Unutmayalım ki korumadığınız bir değer, zamanla değerini kaybetmeye mahkûmdur. Bu nedenle, bu konuyla ilgili tüm paydaşların birlikte hareket etmeleri önem taşıyor." diye konuştu.


Coğrafi İşaret Tescili bulunan İllerin ürünlerinin sergilendiği etkinlikte, İlimiz standı yoğun bir ilgi görmüştür. Program dahilinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk ÖZLÜ, Tokat standımızı ziyaret ederek, Coğrafi İşaret Tescilli ürünler Niksar Cevizi, Zile Pekmezi, Turhal Yoğurtmacı, Erbaa Bağ Yaprağı, Zile Kömesi ve Tokat Bez Sucuk, Tokat Çemeni hakkında bilgi aldı.

Son Güncelleme: Çarşamba, 22 Mart 2017 09:14