Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Tokat’ta Sanayici ve İş Adamları ile toplantı yaptı.




02 Ekim 2015, 08:25

Cuma, 02 Ekim 2015 08:25

01/10/2015 / Gaziosmanpaşa Üniversitesinin 2015- 2016 Akademik Yılı açılış programına katılmak üzere Tokat’a gelen Bilim,  Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Tokat Sanayici ve İş Adamları İstişare Toplantısına” da katıldı. Toplantıya Bakan Işık’ın yanı sıra Tokat Valisi Cevdet Can, Bakanlık Bürokratları, STK ların temsilcileri ile oda ve borsa başkanları da katıldı. Toplantıda Odamızı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bülent Aybak ve Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ziya Ateş  temsil etti.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ARAT, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK’ın katılımıyla Seyirtepe Sosyal Tesislerinde yapılan Sanayici ve İşadamları İstişare toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi.

“Sayın Bakanım, Sayın Valim, Çok Değerli Milletvekillerimiz, Sayın İl Belediye Başkanım, Sayın Rektörüm, Kıymetli Kaymakamlarımız, İlçe Belediye Başkanlarımız, Oda, Borsa Başkanlarımız, Siyasi Partilerimizin ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın Değerli Temsilcileri, Çok Kıymetli Sanayicilerimiz, Değerli Basın Mensupları,

Sevgili Konuklar…

Bugün; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi zor ve meşakkatli bir görevi, devraldığı günden bu yana, çok başarılı bir performansla yürüten ve ülkemize hizmet etmekte olan dinamik Bakanımız Sayın Fikri IŞIK Beyefendiyi İlimizde ağırlamanın büyük onur ve gururunu yaşıyoruz.

Sayın Bakanım; İlimize ve toplantımıza teşrifleriniz için, bugünü yaşamamıza vesile olduğunuz için sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum.
Hoş geldiniz, Safalar getirdiniz…

Kıymetli Konuklarımız,

Davetimize icabet ederek toplantımıza katılımlarınız nedeniyle sizlere de ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Hoşgeldiniz…

Sayın Bakanım,

Sanayicimiz adına yapılacak her türlü çalışmanın ve aktivitenin, ülkemiz ve İlimiz ekonomisine sağlayacağı faydanın farkında olarak bizlere düşen görevlerde yer almak, geleceğin güçlü Türkiye’sine bir nebze olsun katkıda bulunmak arzusuyla sizden görev ve sorumluluk talep ediyoruz.
Bizler de; Tokat sevdasıyla çıktığımız bu yolda Tokat’ı 2020’li yıllarda Türkiye ekonomisinin önemli bir aktörü haline getirebilmek için sizlerin engin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak, bu anlamda desteğinizi almak ve “Marka Şehir Tokat’ı” ülkemize hediye etmek istiyoruz.

Sayın Bakanım,

İlimizde sanayileşme hareketi Devlet eliyle 1930’lu yıllarda başlatılmış olup, ilk eser Turhal Şeker Fabrikasıdır. Turhal Şeker Fabrikasının faaliyete geçmesiyle birlikte şeker pancarı üretimi, tarımın ve tarım yapılacak arazilerin önemini ortaya çıkarmış ve 1950’li yıllardan itibaren Almus Barajının yapımı, sağ ve sol sahil sulama kanallarının tesisi Kazova bölgemizin kurutma kanalları vasıtasıyla sazlık ve bataklık durumundan kurtarılarak mümbit birer tarım arazisi olması yönünde Devletimiz tarafından çok ciddi projeler gerçekleştirmiştir.
İlimizde bu güzellikler yaşanırken bir taraftan da 1992’lı yıllarda Gaziosmanpaşa Üniversitemizin kuruluşu gerçekleştirilmiş, bu anlamda da sosyal ve ekonomik kazanımlar elde edilmiştir. Zaman içinde özel sektör yatırımları kendisini göstermeye başlamış, Tokatlı girişimcilerimizin gayret ve çabalarıyla büyük adımlar atılmış ve kalkınma adına güzel şeyler yaşanmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada ise; hâlihazırda çalışan işletmelerimizin problemleri aslında Türkiye’nin genel ekonomik problemleri ile aynı doğrultudadır. Özellikle üretim üzerindeki anormal yükler sanayicimizi ciddi anlamda zorlamaktadır.

İşletmelerimizin finansman sorunlarını çözmeliyiz. Bizler; bu konuda bankaların biraz daha inisiyatif kullanması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle bu tür dönemlerde bankalar kar amaçlarının yanı sıra sosyal sorumluluk kimliklerini de kullanmalı, yaşanan kriz nedeniyle sıkıntıya düşmüş olan işletmeleri ayırt etmeli ve yapıcı yönde kredibilite sağlamalılar. Sistemi tıkayan değil, sistemin önünü açan bir anlayışla politikalar üretmeliler.

Sayın Bakanım,
Ülkemizin genel ekonomik problemlerini her platformda biliyor ve dinliyorsunuz. Zamanı iyi kullanmak düşüncesinde ben yerel anlamda yaşamakta olduğumuz bir takım problemleri de izninizle paylaşmak arzusundayım.

Öncelikli Olarak; Turhal Şeker Fabrikası Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın son kararına göre; Portföy C: Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikaları ile birlikte değerlendirilmektedir. Planlama, bu fabrikaların blok olarak özelleştirilmesi yönündedir. Bizler Ortak Akıl Organizasyonu’na yani Tokatlı’ya ücreti karşılığında devrini talep etmekteyiz. Bunun için gerekli olan Portföy C içerisinde bulunan Turhal Şeker Fabrikasının portföy den çıkartılarak Kardemir Örneğinde olduğu gibi imtiyazlı veya pilot çalışma şeklinde Turhal Şeker Fabrikası +Turhal Makine Fabrikası olarak özelleştirilmesidir. Buradaki fark ise Kardemir bedelsiz devredilmişti, bizler ise bedeli karşılığında devir talep etmekteyiz.

Sayın Bakanım

2009 Şubat ayında almış olduğum bu görev sonrası ilgi kurum ve kuruşlarla uzun süre yapmış olduğumuz çalıştaylar ve stratejik plan hazırlama neticesinde ilimizin kalkınma ve büyümesi için Sanayi haricinde Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi, Turizm sektörleri ön plana çıkmıştır.

Fakat Her iki sektörümüzü büyütmemiz açısından olmazsa olmaz problemimiz ulaşımdır. Karayolları haritasına baktığımızda Tokat ana yol güzergâhı içerisinde olmamasının ciddi eksikliğini yaşamaktadır.

Sayın Bakanım

Yolcu sayısında bir problem olmamasına rağmen Tokat Havaalanı mevcut yeri ve pist açısı nedeniyle sıkıntılı durumdadır.

Tokat’ın acil olarak yeni bir havaalanına ihtiyacı bulunmaktadır. Bu konuda Sayın Başbakanımzın ve Dönemsel Ulaştırma Bakanlarımızın sözü bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda şu an kamulaştırma sıkıntısı yaşanmakta olup bu konuyu daha fazla gündemimize alıp hızlandırmamız kanaati taşıyoruz.

Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ile ilgili proje ihalesi yapılmış olmasına rağmen henüz bir çalışma başlamamış olması ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolunun da genişletilmesi ve ulusal standartlara getirilmesinde sıkıntılar yaşamaktayız.

Ünye-Akkuş-Niksar Karadeniz Bağlantı Yolu ve Zile-Alaca-Sungurlu-Ankara Yolu ilimizi önemli bir kavşak noktası haline getireceğinden ilimizin gelişime çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Tokat’ın; Karadeniz’e, İç Anadolu’ya ve Güney’e açılmasını sağlayacak yol, ulaşım maliyetleri ve zaman açısından da büyük avantajlar içermektedir. Ayrıca kısa bir bölümü yıllar sonra tamamlanmış olan Zile-Alaca-Sungurlu Yoluna ciddi anlamda hız verilmeli, her iki yol da yakın zamanda tamamlanmalıdır.

Bahsetmiş olduğum bu sektörlerin olmazsa olması ulaşım olması dolayısıyla Sizlerden ulaşım konusunda destek ve yardımlarınızı talep ediyoruz.

Sayın Bakanım;

Diğer bir husus ise Teşvik Bölgeleri kapsamında Tokat 5. Bölgede Osb alanları içerisinde yapılan yatırımlarda ise 6. Bölge imkânlarından faydalanmaktadır. Fakat teşvik yasasında 6. Bölgede bulunan özellikle doğu illerimizdeki Osb lere yapılan yatırımda çok ciddi fark bulunmaktadır. Bunu çok kısa rakamsal bazda örneklendirmek gerekirse ;

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 5. Bölge ve 6. Bölgedeki yapılacak 500.000 tl tutarındaki makine teçhizat yatırımı yapan işletmelerdeki çalışan sayısını 217 kişi esas almak suretiyle 6. Bölgede 10 yılı baz aldığımızda işletmenin toplam destek tutarı 9.720.162 tl iken bu rakam 5. Bölgelerde 3.686.579 tl dir. Yani aradaki fark 10 yılda 6.033.583 tl. Buda yılda 603.383 tl yapmaktadır. Özellikle Tokat Merkez ve Erbaa da istihdam Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründedir. Bu desteklemedeki yanlışlık önümüzdeki süreçte bir tehdit unsurudur. Bu konunun da acil düzeltilmesi Türkiye Hepimizin mantığı çerçevesinde ekonomik dengeleri de kapsamak suretiyle Tokat ölceğindeki Tüm illerde düzenlenmesini talep etmekteyiz.

Sayın Bakanım

İlimizde 5 adet OSB alanımız olmasına rağmen gelen yatırımcıların birçoğu İstihdam ve diğer maliyetlerini göz ününe aldığında yatırımı Tokat Merkeze yapmak istemektedirler. Fakat önceki yıllarda yapılan yanlış tahsis ve çarpık yapılaşma, devamında Çevre Yolunun Osb alanı içerisinden geçmesi suretiyle hali hazırda Tokat merkez osb mizde tahsis edilebilecek parsel sayısı ve konumu itibari ile ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Mevcut Osb alanımızın sınırında bulunan 700 dönümlük bir yer bulunmaktadır. Bu arazinin %60 şı özel %40 kı ise kamudur. Bu alanı kurumlar arası uzlaşma olduğu takdirde mevcut osb ye dahil edip genişletilmesi ; bu mümkün olamadığı takdirde ilimizin ikinci bir osb alanına acilen ihtiyacı bulunmaktadır.

Sayın Bakanım

Zamanı daha verimli kullanmak adına ilimizin taleplerini konu başlığı olarak müsaadenizle aktarmak istiyorum.
Tokat Osb hizmet binası ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu hizmet binası içerisinde BST, OSB, KOSGEB, TSE ortak kullanım amaçlı düşünülmekte olup bu konumuzda aciliyet içermektedir.

Gerek Osb lerde yer alan sanayicilerimizin gerekse Osb müdürlüğümüzün öz tüketim harici yenilenebilir enerji üretmesi ve satmasına bakanlığımız müsaade etmemektedir. Buda yenilenebilir enerji yatırımını azaltmaktadır. Bu konuyla alakalı gerekli mevzuatın düzeltilmesi gerekmektedir.

Sayın Bakanım,

Çok Değerli Misafirlerimiz…

İl olarak problemlerimiz büyük ve çok… Ama hiçbirisi aşılmaz değil.

Bizler; Tokatlılar olarak el ele verdiğimiz takdirde, Devletimizden de gerekli desteği alarak bunu başarabilir, çocuklarımıza ve torunlarımıza yaşanabilir bir gelecek armağan edebiliriz.

Gelin bir olalım, birlik olalım…

Tokat’ın ve Türkiye’nin üretimden başka bir şansı yok…

Bu duygu ve düşüncelerle; İlimize teşrifleri ve toplantımıza iştirakleri nedeniyle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri IŞIK Beyefendiye ve bizleri bugünde yalnız bırakmayan siz değerli Dostlara tekrar teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.