Perşembe, 09 Nisan 2015 15:47 |
VIII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde Başbakanımız Sayın Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. 81 il ve 160 ilçe bulunan 365 Oda/Borsa tarafından belirlenen mikro ve makro ekonomik sorunları ve çözüm önerilerini il başkanları tarafından birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. VIII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasına odamızı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Bülent Aybak, Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ziya Ateş ve Genel Sekreter Muttalip Altunay katıldılar. Tokat adına Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Arat yaptığı konuşmada, Tokat İli ve İlçe odaları tarafından belirlenen bölgesel sorunları ve çözüm önerilerini dile getiren Başkan Arat, hükümet yetkilileri ve dinleyicilerin dikkatini Tokat'a ve sorunlarına çekmeyi başardı. Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberlerşme Bakanı Feridun Bilgin ile TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer ilgililer katıldı. Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, oda ve borsaların, büyük bir gayretle kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, 81 il ve 160 ilçedeki mikro ve makro ekonomik sorunları belirlediklerini söyledi. Ardından, çözüm önerilerinin de hazırlandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, tüm bu sorun ve önerileri, ilgili Bakanlıklar ve kamu kurumları bazında da tasnif ettiklerini ifade etti.
Başbakan Davutoğlu'nun, her zaman kendi sorunlarını, sıkıntılarını dinlediğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"Bugün, küresel risklerin, hem iktisadi ve hem de coğrafi olarak ülkemizi etkilediği bir dönemdeyiz. Böyle zamanlarda, ayakta kalabilmek için hem altımızdaki zemin daha sağlam olmalı hem de özel sektörün moralini ve çalışma şevkini yüksek tutmalıyız. İşte, sizin açıkladığınız 25 Öncelikli Dönüşüm Programı, daha sağlam bir zemin inşasını sağlayacak. Böylece hem büyüme temposu artacak, hem de ekonomideki kırılganlıklar azalacak."
Hisarcıklıoğlu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nin de iş dünyasına yeni bir moral ve şevk getirdiğini vurguladı.
Dile getirdikleri pek çok sıkıntı ve önerinin, bu yeni destek paketinde karşılığını görmekten memnun olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Tüm bu programların ve desteklerin, ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracağına inanıyorum. Biz de Türk özel sektörü olarak, dün olduğu gibi yarın da ülkemizi daha güçlü, milletimizi daha zengin yapmak için koşacağız. Ülkemiz, milletimiz, camiamız için çalışmaya devam edeceğiz ve inşallah el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu ise konuşmasında, "Eğer biz, 'Türkiye ilk 10 büyük küresel ekonomi arasına girecek' diyorsak, bunu söylem, bunu bir şiar, bunu slogan gibi söylemek değil, onun altyapısını kuracak şekilde her bir şehrimizin dönüşümünü sağlamak durumundayız" dedi. Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasını tamamlaması sonrasında il adına konuşma yapacak temsilciler sırayla sorunlarını kürsüye gelerek tek tek anlatmaya başladı Başbakanımız Sayın Prof Dr. Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere tüm bakanlar ve dinleyiciler tarafından illerin sorunları pür dikkat dinlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu Şura’nın bitiminde de bir konuşma yaptı. Oda ve borsa başkanları sayesinde bütün Türkiye’yi dinlemiş olduklarını belirten Davutoğlu şunları söyledi:
“İstişare olumlu adımlar yapmak için yapılır, istişare ortak bir vizyonu geliştirmek için yapılır. Bugün bir taraftan sizleri dinlerken diğer taraftan da notlar aldım. Gerek arada, gerekse masa etrafında arkadaşlarla istişare edip gündeme getirdiğiniz bazı sorunlara doğrudan müdahalelerde bulunma kararı aldım. Dolayısıyla bugünkü istişarenin hemen bugünkü ürünlerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizin gündeme getirdiğiniz konular gündeme geldiği anda arkadaşlarımız çalıştılar, ne yapılabilecekse bunları ilettiler, bazı somut kararlar aldık bugünlük. Ama önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda emin olunuz ki gündeme getirdiğiniz her konu mutlaka değerlendirilip çözüme kavuşturulacak.
Burada çok iyi bir döküman hazırlanmış bütün bu talepleri, bütün bu beklentileri yansıtan bu dokumanı bir temel başucu dokumanı olarak bütün bakanlıklara dağıtacağız ve gerekli çalışmaları yapacağız.
Bu ülke hepimizin ülkesi, 78 milyonun ortak hayat alanı, ortak geleceği. Her birinizin katkısıyla, alın teriyle, emeğiyle çok güçlü bir ülkeyi beraber inşa edeceğiz.”
|
Son Güncelleme: Perşembe, 09 Nisan 2015 15:55 |
VIII.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Birlik Merkezinde gerçekleşti.
09 Nisan 2015, 15:47