FATURALARDA MERSİS NO KULLANIMI




02 Aralık 2013, 10:15

FATURALARDA MERSİS NO KULLANIMI Yazdır e-Posta
Pazartesi, 02 Aralık 2013 10:15

SAYIN ÜYEMİZ,

 

26.06.2012 tarihinde kabul edilen ve 30.06.2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan 6335 sayılı "Türk Ticaret Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un 6. maddesinde "Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır.” şeklinde karar alınmıştır.

Bu bağlamda ilgili kanunla 01.01.2014 tarihinden itibaren firmaların fatura dahil tüm ticari defter ve mektuplarında ticaret sicil numarası(veya MERSİS numarası), ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilmesi ve yine eskiden basılmış belgelerini kullanmaya devam edecek olan tacirler için de bu bilgileri bir kaşe aracılığıyla belgelere eklemeleri gerekmektedir.

1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında madde kapsamındaki belgelerde gösterilmemesi halinde ise ilgili işletmeler hakkında TTK’nın 51’inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak güncellenen idari para cezası (2014 yılı için 2.240 TL) uygulanacaktır.

         Bilgilerinize saygıyla arz ederiz.